Celková bílkovina
Laboratoř | Biochemie | ||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorie | Bílkoviny | ||||||||||||||||||||
Princip stanovení | Spektrofotometrie (Biuret) | ||||||||||||||||||||
Jednotka | g/l | ||||||||||||||||||||
Vyšetřovaný materiál | Sérum/Plazma | ||||||||||||||||||||
Odběrová zkumavka Vacuette |
Sérum s gelem, 3,5 ml
Plazma Li-heparin s gelem
|
||||||||||||||||||||
Režim stanovení | Rutina/statim | ||||||||||||||||||||
Provádíme | Denně | ||||||||||||||||||||
Stabilita | 7 dní při 2-8 °C | ||||||||||||||||||||
Referenční meze |
|
||||||||||||||||||||
Klinické informace | Celkové proteiny se dělí do dvou frakcí: albumin (A) a globuliny (G). Albumin se ze 70 % podílí na koloidně‑osmotickém tlaku a transportuje malé molekuly v krvi, globuliny jsou zodpovědné zejména za funkci imunitního systému, enzymů, specifických transportních proteinů, hormonů a další. Poměr A/G se běžně používá jako index distribuce mezi albuminovými a globulinovými frakcemi. |
||||||||||||||||||||
Ostatní zdroje | Příbalový leták metody |