Gliadin IgA (deaminovaný)
Laboratoř | Imunologie | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorie | Autoprotilátky | ||||||||
Princip stanovení | Fluoroenzymatická metoda | ||||||||
Jednotka | U/ml | ||||||||
Vyšetřovaný materiál | Sérum/Plazma | ||||||||
Odběrová zkumavka Vacuette |
Sérum s gelem, 3,5 ml
Plazma Li-heparin s gelem
|
||||||||
Režim stanovení | Rutina | ||||||||
Provádíme | v sérii cca 1x týdně | ||||||||
Stabilita | 14 dní při 2-8 °C | ||||||||
Referenční meze |
|
||||||||
Klinické informace | Celiakie je celoživotní stav, při kterém požití glutenu, ve vodě nerozpustného pšeničného gliadinu a prolaminů ze žita a ječmene, vede ke chronickému zánětu a poškození mukózy tenkého střeva. Tato nemoc má mnoho projevů od gastrointestinální manifestace po asymptomatické, skryté a extraintestinální formy. Předpokládá se, že některé kožní choroby jako např. dermatitis herpetiformis atd., jsou vyvolávány glutenem. Název gluten odpovídá skupině proteinů v tzv. endospermu, výživové tkáni semene (zrna) pšenice, žita, ječmene nebo ovsa. V alkoholu rozpustné polypeptidy glutenu – gliadiny – jsou zodpovědny za toxické působení na mukózu. Poslední studie prokázaly, že gliadinové peptidy deaminované tkáňovou transglutaminázou představují mnohem specifičtější epitopy B-buněk než peptidy nativní. Další studie ukázaly, že zvýšenou specificitu lze pozorovat také u stanovení protilátek proti gliadinu založených na deaminovaných peptidech. |
||||||||
Zdroje referenčních mezí | Příbalový leták metody | ||||||||
Ostatní zdroje | Příbalový leták metody |