EMA IgA (protilátky proti endomysiu)
Laboratoř | Imunologie |
---|---|
Kategorie | Autoprotilátky |
Princip stanovení | Nepřímá imunofluorescnce |
Vyšetřovaný materiál | Sérum |
Odběrová zkumavka Vacuette |
Sérum s gelem, 8 ml
|
Režim stanovení | Rutina |
Provádíme | v sérii cca 1x týdně |
Stabilita | 14 dní při 2-8 °C |
Referenční meze |
hodnocení: negativní/pozitivní základní titr 1: <10 |
Klinické informace | Celiakie se vyskytuje v důsledků přecitlivělosti na lepek, který se nachází v řadě obilovin (pšenice, žito, ječmen atd.) a vyznačuje se chronickým zánětem tenkého střeva. Klinický obraz se vyznačuje průjmem, úbytkem váhy, únavou, u dětí zpomaleným růstem. Jedním z projevů celiakie je tzv. Duhringova nemoc. Jedná se o chronickou dermatózu při které se tvoří puchýřky provázející silné svědění. Při podezření na celiakii jsou v první řadě indikována sérologická vyšetření. Standardní metodou je stanovení protilátek proti endomysiu (EMA, IgA) a stanovení IgA protilátek proti tkáňové transglutamináze (tTG), stanovení deamidovaných gliadinů IgA. |
Zdroje referenčních mezí | Příbalový leták metody |
Ostatní zdroje | Příbalový leták metody |