Laktoglobulin (f77)
Laboratoř | Alergologie |
---|---|
Kategorie | Potraviny |
Princip stanovení | ELISA |
Jednotka | kU/l |
Vyšetřovaný materiál | Sérum |
Odběrová zkumavka Vacuette |
Sérum s gelem, 8 ml
|
Režim stanovení | Rutina |
Provádíme | v sérii cca 1x týdně |
Klinické informace | Konečnou diagnózu by měl stanovit alergolog po provedení alergologických testů! Informace o potravinových alergiích a potravinových intolerancích získané z různých informačních zdrojů nemohou nahradit odbornou diagnostiku a osobní konzultaci u specialisty-ALERGOLOGA. Nejhorší možná varianta je pro samotného jedince tzv. "sebediagnostika"
Potravinové alergie, které vzniknou v prvních několika letech života, v mnoha případech vymizí. U dospělých naopak často přetrvávají po celý život. V průběhu života se může podoba potravinových alergií měnit. Neexistuje žádná horní věková hranice, kdy u člověka může potravinová alergie vzniknout.
K nejčastějším spouštěčům potravinových alergií patří:
V současnosti napomáhá v laboratorní diagnostice. tzv. komponentová diagnostika. Pro pochopení je nutné si uvědomit, že každá "alergizující" potravina v sobě obsahuje více různých molekul, které jsou označené jako alergenová komponenta. Všechny z nich mohou být alergenem, který může vyvolat alergickou reakci. Z toho, které alergen specifické IgE protilátky v krvi pacienta najdeme, umí alergolog odhadnout závažnost alergie, popř. anafylaxi a zda-li bude alergie přechodná nebo spíš celoživotní. |