Laboratoř Alergologie
Kategorie Potraviny
Princip stanovení ELISA
Jednotka kU/l
Vyšetřovaný materiál Sérum
Odběrová zkumavka
Vacuette
Sérum s gelem, 8 ml
Režim stanovení Rutina
Provádíme v sérii cca 1x týdně
Stabilita 14 dní při 2-8 °C
Referenční meze
Pohlaví  Věk Normální hodnoty Jednotka
Ž + M > 1 den 0 - 0,35 kU/l
Klinické informace
Konečnou diagnózu by měl stanovit alergolog po provedení alergologických testů! Informace o potravinových alergiích a potravinových intolerancích získané z různých informačních zdrojů nemohou nahradit odbornou diagnostiku a osobní konzultaci u specialisty-ALERGOLOGA. Nejhorší možná varianta je pro samotného jedince tzv. "sebediagnostika"
Potravinové alergie, které vzniknou v prvních několika letech života, v mnoha případech vymizí. U dospělých naopak často přetrvávají po celý život. V průběhu života se může podoba potravinových alergií měnit. Neexistuje žádná horní věková hranice, kdy u člověka může potravinová alergie vzniknout. 
K nejčastějším spouštěčům potravinových alergií patří:
  • kravské mléko (spíše u dětí)
  • slepičí vejce (spíše u dětí)
  • sója
  • ořechy, semínka
  • pšenice
  • ryby
  • ovoce (př. jablko)
  • zelenina (př. celer)
V současnosti napomáhá v laboratorní diagnostice. tzv. komponentová diagnostika. Pro pochopení je nutné si uvědomit, že každá "alergizující" potravina v sobě obsahuje více různých molekul, které jsou označené jako alergenová komponenta. Všechny z nich mohou být alergenem, který může vyvolat alergickou reakci. Z toho, které alergen specifické IgE protilátky v krvi pacienta najdeme, umí alergolog odhadnout závažnost alergie, popř. anafylaxi a zda-li bude alergie přechodná nebo spíš celoživotní. 
Zpět
Kontakty