Lískové ořechy (f17)
Laboratoř | Alergologie | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorie | Potraviny | ||||||||
Princip stanovení | ELISA | ||||||||
Jednotka | kU/l | ||||||||
Vyšetřovaný materiál | Sérum | ||||||||
Odběrová zkumavka Vacuette |
Sérum s gelem, 8 ml
|
||||||||
Režim stanovení | Rutina | ||||||||
Provádíme | v sérii cca 1x týdně | ||||||||
Stabilita | 14 dní při 2-8 °C | ||||||||
Referenční meze |
|
||||||||
Klinické informace | Konečnou diagnózu by měl stanovit alergolog po provedení alergologických testů! Informace o potravinových alergiích a potravinových intolerancích získané z různých informačních zdrojů nemohou nahradit odbornou diagnostiku a osobní konzultaci u specialisty-ALERGOLOGA. Nejhorší možná varianta je pro samotného jedince tzv. "sebediagnostika"
Potravinové alergie, které vzniknou v prvních několika letech života, v mnoha případech vymizí. U dospělých naopak často přetrvávají po celý život. V průběhu života se může podoba potravinových alergií měnit. Neexistuje žádná horní věková hranice, kdy u člověka může potravinová alergie vzniknout.
K nejčastějším spouštěčům potravinových alergií patří:
V současnosti napomáhá v laboratorní diagnostice. tzv. komponentová diagnostika. Pro pochopení je nutné si uvědomit, že každá "alergizující" potravina v sobě obsahuje více různých molekul, které jsou označené jako alergenová komponenta. Všechny z nich mohou být alergenem, který může vyvolat alergickou reakci. Z toho, které alergen specifické IgE protilátky v krvi pacienta najdeme, umí alergolog odhadnout závažnost alergie, popř. anafylaxi a zda-li bude alergie přechodná nebo spíš celoživotní. |