Laboratoř Imunologie
Kategorie Autoprotilátky
Princip stanovení Fluoroenzymatická metoda
Jednotka U/ml
Vyšetřovaný materiál Sérum/Plazma
Odběrová zkumavka
Vacuette
Sérum s gelem, 3,5 ml
Plazma Li-heparin s gelem
Režim stanovení Rutina
Provádíme v sérii cca 1x týdně
Stabilita 14 dní při 2-8 °C
Referenční meze
Pohlaví Věk od - do  Normální hodnoty Jednotky
Z+M >1D 0 - 7  U/ml
Klinické informace
Celiakie je celoživotní stav, při kterém požití glutenu, ve vodě nerozpustného pšeničného gliadinu a prolaminů ze žita a ječmene, vede ke chronickému zánětu a poškození mukózy tenkého střeva. Tato nemoc má mnoho projevů od gastrointestinální manifestace po asymptomatické, skryté a extraintestinální formy. Předpokládá se, že některé kožní choroby jako např. dermatitis herpetiformis atd., jsou vyvolávány glutenem. Název gluten odpovídá skupině proteinů v tzv. endospermu, výživové tkáni semene (zrna) pšenice, žita, ječmene nebo ovsa. V alkoholu rozpustné polypeptidy glutenu – gliadiny – jsou zodpovědny za toxické působení na mukózu. Poslední studie prokázaly, že gliadinové peptidy deaminované tkáňovou transglutaminázou představují mnohem specifičtější epitopy B-buněk než peptidy nativní. Další studie ukázaly, že zvýšenou specificitu lze pozorovat také u stanovení protilátek proti gliadinu založených na deaminovaných peptidech.
Zdroje referenčních mezí Příbalový leták metody
Ostatní zdroje Příbalový leták metody
Zpět
Kontakty