Hořčík
Laboratoř | Biochemie | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorie | Ionty | ||||||||
Princip stanovení | Spektrofotometrie, enzymová metoda | ||||||||
Jednotka | mmol/l | ||||||||
Vyšetřovaný materiál | Sérum/Plazma | ||||||||
Odběrová zkumavka Vacuette |
Sérum s gelem, 3,5 ml
Plazma Li-heparin s gelem
|
||||||||
Režim stanovení | Rutina | ||||||||
Provádíme | Denně | ||||||||
Stabilita | 3 dny při 2-8 °C | ||||||||
Speciální požadavky | Metoda je náchylná k interferenci hemoglobinu - hemolýza zvyšuje koncentraci hořčíku. |
||||||||
Referenční meze |
|
||||||||
Klinické informace | Hořčík je základní výživový prvek, který je zapojen do mnoha biochemických funkcí. Je součástí struktury nukleových kyselin a ribozomů, je nezbytným aktivátorem pro mnoho enzymů a podílí se na produkci energie při oxidativní fosforylaci. V těle zdravého jedince je obsaženo 21 až 28 g hořčíku, přičemž více než 50 % se v komplexech s vápníkem a fosfátem vyskytuje v kostech. Pouze asi 1 % celkového hořčíku se nachází v extracelulární tekutině a má tendenci vstupovat a vystupovat z buněk za stejných podmínek jako draslík. Přibližně 35 % hořčíku v plazmě je navázaných na proteiny, zejména na albumin, a z tohoto důvodu mohou změny v koncentraci albuminu ovlivnit množství hořčíku. Hypomagnezémie způsobuje poškození neuromuskulárních funkcí, intoleranci sacharidů a srdeční arytmie. Hypermagnezémie mimo jiné způsobuje hypotenzi, bradykardii a dýchací potíže. |
||||||||
Ostatní zdroje | Příbalový leták metody |