Laboratoř Biochemie
Kategorie Ionty
Princip stanovení Spektrofotometrie, enzymová metoda
Jednotka mmol/l
Vyšetřovaný materiál Sérum/Plazma
Odběrová zkumavka
Vacuette
Sérum s gelem, 3,5 ml
Plazma Li-heparin s gelem
Režim stanovení Rutina
Provádíme Denně
Stabilita 3 dny při 2-8 °C
Speciální požadavky

Metoda je náchylná k interferenci hemoglobinu - hemolýza zvyšuje koncentraci hořčíku.

Referenční meze
Pohlaví Věk Normální hodnoty Jednotka
M + Ž - 0,7 - 1 mmol/l
Klinické informace

Hořčík je základní výživový prvek, který je zapojen do mnoha biochemických funkcí. Je součástí struktury nukleových kyselin a ribozomů, je nezbytným aktivátorem pro mnoho enzymů a podílí se na produkci energie při oxidativní fosforylaci. V těle zdravého jedince je obsaženo 21 až 28 g hořčíku, přičemž více než 50 % se v komplexech s vápníkem a fosfátem vyskytuje v kostech. Pouze asi 1 % celkového hořčíku se nachází v extracelulární tekutině a má tendenci vstupovat a vystupovat z buněk za stejných podmínek jako draslík. Přibližně 35 % hořčíku v plazmě je navázaných na proteiny, zejména na albumin, a z tohoto důvodu mohou změny v koncentraci albuminu ovlivnit množství hořčíku. Hypomagnezémie způsobuje poškození neuromuskulárních funkcí, intoleranci sacharidů a srdeční arytmie. Hypermagnezémie mimo jiné způsobuje hypotenzi, bradykardii a dýchací potíže.

Ostatní zdroje Příbalový leták metody
Zpět
Kontakty