Laboratoř Biochemie
Kategorie Metabolismus glukózy
Princip stanovení Spektrofotometrie, enzymová metoda (laktát oxidáza)
Jednotka mmol/l
Vyšetřovaný materiál Plazma
Odběrová zkumavka
Vacuette
Nesrážlivá krev K3EDTA/NaF, 2 ml
Režim stanovení Rutina/statim
Provádíme Denně
Stabilita 3 dny při 2-8°C
Speciální požadavky Hemolytické vzorky mohou mít za následek významnou interferenci.
Referenční meze
Pohlaví Věk od - do  Normální hodnoty Jednotka
Ž+M - < 2,2 mmol/l
Klinické informace

Kyselina mléčná a laktát se často vzájemně zaměňují, ačkoli laktát je deprotonovanou formou (nebo konjugovanou bází) kyseliny mléčné. Laktát se u zdravých osob obvykle vyskytuje při neutrálním pH.

Laktát je vedlejším produktem metabolismu glukózy. Mezistupněm v této metabolické cestě je přeměna pyruvátu na laktát pomocí laktátdehydrogenázy. Laktát se tvoří v erytrocytech, svalech, mozku a střevech. Za normálních podmínek je v krvi malé množství laktátu. Laktátová acidóza typu A je způsobena nedostatečným okysličením tkání. V prostředí se sníženým množstvím kyslíku probíhá anaerobní metabolismus. Mezi příčiny laktátové acidózy typu A patří selhání krevního oběhu, šok a těžká anémie. Laktátová acidóza typu B vzniká v důsledku nadměrné produkce laktátu nebo nedostatečného využití kyslíku. Zatímco laktátová acidóza typu A bývá nejčastěji spojována s nadměrným vyčerpáním, mezi příčiny laktátové acidózy typu B patří zhoubná onemocnění, diabetes, závažné infekce a některé léky.

V klinické praxi se obvykle měří L-izomer, avšak s klinickým onemocněním může souviset i D-izomer, který je produkován bakteriemi. Většina klinických laboratorních analyzátorů neměří D-laktát.

Ostatní zdroje Příbalový leták metody
Zpět
Kontakty