Laktát
Laboratoř | Biochemie | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorie | Metabolismus glukózy | ||||||||
Princip stanovení | Spektrofotometrie, enzymová metoda (laktát oxidáza) | ||||||||
Jednotka | mmol/l | ||||||||
Vyšetřovaný materiál | Plazma | ||||||||
Odběrová zkumavka Vacuette |
Nesrážlivá krev K3EDTA/NaF, 2 ml
|
||||||||
Režim stanovení | Rutina/statim | ||||||||
Provádíme | Denně | ||||||||
Stabilita | 3 dny při 2-8°C | ||||||||
Speciální požadavky | Hemolytické vzorky mohou mít za následek významnou interferenci. | ||||||||
Referenční meze |
|
||||||||
Klinické informace | Kyselina mléčná a laktát se často vzájemně zaměňují, ačkoli laktát je deprotonovanou formou (nebo konjugovanou bází) kyseliny mléčné. Laktát se u zdravých osob obvykle vyskytuje při neutrálním pH. Laktát je vedlejším produktem metabolismu glukózy. Mezistupněm v této metabolické cestě je přeměna pyruvátu na laktát pomocí laktátdehydrogenázy. Laktát se tvoří v erytrocytech, svalech, mozku a střevech. Za normálních podmínek je v krvi malé množství laktátu. Laktátová acidóza typu A je způsobena nedostatečným okysličením tkání. V prostředí se sníženým množstvím kyslíku probíhá anaerobní metabolismus. Mezi příčiny laktátové acidózy typu A patří selhání krevního oběhu, šok a těžká anémie. Laktátová acidóza typu B vzniká v důsledku nadměrné produkce laktátu nebo nedostatečného využití kyslíku. Zatímco laktátová acidóza typu A bývá nejčastěji spojována s nadměrným vyčerpáním, mezi příčiny laktátové acidózy typu B patří zhoubná onemocnění, diabetes, závažné infekce a některé léky. V klinické praxi se obvykle měří L-izomer, avšak s klinickým onemocněním může souviset i D-izomer, který je produkován bakteriemi. Většina klinických laboratorních analyzátorů neměří D-laktát. |
||||||||
Ostatní zdroje | Příbalový leták metody |