Laboratoř Biochemie
Kategorie Lipidový metabolismus
Princip stanovení Spektrofotometrie, enzymová metoda, Trinder
Jednotka mmol/l
Vyšetřovaný materiál Sérum/Plazma
Odběrová zkumavka
Vacuette
Sérum s gelem, 3,5 ml
Plazma Li-heparin s gelem
Režim stanovení Rutina
Provádíme Denně
Stabilita 7 dní při 2-8 °C
Referenční meze
Pohlaví Věk  Normální hodnoty Jednotky
Ž + M < 1 měsíc 0,7 - 1,2 mmol/l
Ž + M 1 měsíc - 1 rok 0,9 - 1,3 mmol/l
Ž + M 1 rok - 6 let 1 - 2,1 mmol/l
Ž + M 6 - 11 let 1,2 - 2,7 mmol/l
Ž + M 11 - 15 let 1,1 - 2,1 mmol/l
Ž  > 15 let 1,2 - 2,7  mmol/l
M > 15 let 1 - 2,1 mmol/l
Klinické informace
Plazmatické lipoproteiny jsou sférické částice obsahující různá množství cholesterolu, triglyceridů, fosfolipidů a proteinů. Vnější povrch lipoproteinových částic tvoří fosfolipidy, volný cholesterol a proteiny; vnitřní jádro obsahuje většinou esterifikovaný cholesterol a triglyceridy. Tyto částice umožňují rozpuštění cholesterolu a triglyceridů a jejich transport krevním řečištěm. Relativní podíl proteinů a lipidů určuje hustotu těchto lipoproteinů a je základem pro jejich klasifikaci.
 
Lipoproteiny se rozdělují do těchto tříd: chylomikron, lipoprotein o velmi nízké hustotě (VLDL), lipoprotein o nízké hustotě (LDL) a lipoprotein o vysoké hustotě (HDL). Četné klinické studie prokázaly, že jednotlivé třídy lipoproteinů různým způsobem velmi výrazně ovlivňují riziko koronárního srdečního onemocnění.
 
Hlavní rolí HDL cholesterolu v metabolismu lipidů je vychytávání cholesterolu z periferních tkání a jeho transport do jater. Tento proces se nazývá reverzní transport cholesterolu (kardioprotektivní mechanismus). Nízké hladiny HDL cholesterolu významně souvisejí se zvýšeným rizikem vzniku koronárního srdečního onemocnění. Z tohoto důvodu je stanovení HDL cholesterolu v séru užitečným prostředkem při identifikaci vysoce rizikových pacientů. Expertní skupina pro léčbu dospělých při NCEP (National Cholesterol Education Program) doporučuje u všech dospělých jedinců od 20 let věku stanovovat každých pět let profil lipoproteinů ve stavu na lačno (celkový cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol a triglyceridy) pro screening rizika koronárního srdečního onemocnění.
Ostatní zdroje Příbalový leták metody
Zpět
Kontakty