α-1-antitrypsin
Laboratoř | Biochemie | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorie | Bílkoviny | ||||||||
Princip stanovení | Imunoturbidimetrie | ||||||||
Jednotka | g/l | ||||||||
Vyšetřovaný materiál | Sérum/plazma | ||||||||
Odběrová zkumavka Vacuette |
Sérum s gelem, 3,5 ml
Plazma Li-heparin s gelem
|
||||||||
Režim stanovení | Rutina | ||||||||
Provádíme | Pracovní dny | ||||||||
Stabilita | 2 dny při 2-8 °C | ||||||||
Referenční meze |
|
||||||||
Klinické informace | α1-antitrypsin je syntetizovaný v játrech. Jedná se o protein inhibující některé proteolytické enzymy, např. elastázu, chymotrypsin, trypsin a trombin. Nedostatek α1-antitrypsinu je genetická predispozice vyznačující se různou závažností. Při nedostatku α1-antitrypsinu u dospělých, může nepotlačovaná aktivita proteolytckých enzymů způsobit rozedmu plic nebo jaterní onemocnění. Závažný nedostatek u dětí se nejčastěji projevuje jako jaterní onemocnění, cholestáza a cirhóza.
α1-antitrypsin také patří mezi tzv. proteiny akutní fáze, jejichž několikanásobně zvýšená koncentrace v séru je známkou probíhajícího akutního nebo chronického zánětu. Z tohoto důvodu mohou být u pacientů s nedostatkem α1-antitrypsinu v průběhu akutního onemocnění zjištěny falešně normální hladiny. Fyziologicky může být jeho koncentrace zvýšená v těhotenství. |
||||||||
Ostatní zdroje | Příbalový leták metody Racek, J. Rajdl, D. a kol. Klinická biochemie. 3. přepracované a rozšířené vydání. Praha: 2021. |