Laboratoř Biochemie
Kategorie Bílkoviny
Princip stanovení Imunoturbidimetrie
Jednotka g/l
Vyšetřovaný materiál Sérum/plazma
Odběrová zkumavka
Vacuette
Sérum s gelem, 3,5 ml
Plazma Li-heparin s gelem
Režim stanovení Rutina
Provádíme Pracovní dny
Stabilita 2 dny při 2-8 °C
Referenční meze
Pohlaví Věk  Normální hodnoty Jednotky
Ž + M - 0,9 - 2 g/l
Klinické informace
α1-antitrypsin je syntetizovaný v játrech. Jedná se o protein inhibující některé proteolytické enzymy, např. elastázu, chymotrypsin, trypsin a trombin. Nedostatek α1-antitrypsinu je genetická predispozice vyznačující se různou závažností. Při nedostatku α1-antitrypsinu u dospělých, může nepotlačovaná aktivita proteolytckých enzymů způsobit rozedmu plic nebo jaterní onemocnění. Závažný nedostatek u dětí se nejčastěji projevuje jako jaterní onemocnění, cholestáza a cirhóza. 
 
α1-antitrypsin také patří mezi tzv. proteiny akutní fáze, jejichž několikanásobně zvýšená koncentrace v séru je známkou probíhajícího akutního nebo chronického zánětu. Z tohoto důvodu mohou být u pacientů s nedostatkem α1-antitrypsinu v průběhu akutního onemocnění zjištěny falešně normální hladiny. Fyziologicky může být jeho koncentrace zvýšená v těhotenství.
Ostatní zdroje Příbalový leták metody
Racek, J. Rajdl, D. a kol. Klinická biochemie. 3. přepracované a rozšířené vydání. Praha: 2021.
Zpět
Kontakty