Protilátky proti tkáňové transglutamináze (IgG)
Laboratoř | Imunologie | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorie | Autoprotilátky | ||||||||
Princip stanovení | Fluoroenzymatická metoda | ||||||||
Jednotka | U/ml | ||||||||
Vyšetřovaný materiál | Sérum/Plazma | ||||||||
Odběrová zkumavka Vacuette |
Sérum s gelem, 3,5 ml
Plazma Li-heparin s gelem
|
||||||||
Režim stanovení | Rutina | ||||||||
Provádíme | v sérii cca 1x týdně | ||||||||
Stabilita | 14 dní při 2-8 °C | ||||||||
Referenční meze |
|
||||||||
Klinické informace | Celiakie je celoživotní stav, při kterém požití glutenu, ve vodě nerozpustného pšeničného gliadinu a prolaminů ze žita a ječmene, vede ke chronickému zánětu a poškození mukózy tenkého střeva. Tkáňová transglutamináza (tTG) byla ifdentifikována jako hlavní autoantigen pro celiakie. IgA protilátky proti tTG jsou vysoce specifickým markerem u celiakie a u dermatitis herpetiformis.
IgG protilátky proti tTG jsou méně specifické pro tuto nemoc, ale jsou užitečným markerem u pacientů s IgA deficiencí. |
||||||||
Zdroje referenčních mezí | Příbalový leták metody | ||||||||
Ostatní zdroje | Příbalový leták metody |